Woerden en omgeving


Wat te doen

Welke activiteiten kun je ondernemen


Wat te zien

De bijzondere plekken


Waar gaan we eten

Welke eetgelegenheden raden wij aan

Kaaspakhuis

Nieuw in Woerden en uniek in Nederland, Het kaaspakhuis proef en smaak centrum is dé plek waar alles op het gebied van kaas samenkomt. Leren, kijken, proeven en meer! Nergens in Nederland kom je zo dichtbij de kaas als is in het hypermoderne kaaspakhuis aan de Emmakade in Woerden!
Kijk live mee in de kaasmakerij en jong talent wordt opgeleid in de kaas academie. Je ontdekt de finesse van het kaasmaken en ziet hoe handelaren hun kazen opslaan. Kom jij het grote geheim van het rijpen te weten tijdens een bezoek?


Meer info

Varen op z'n Romeins

Heb je altijd eens in een oud Romeins schip willen zitten en varen over de Oude Rijn? In Woerden kan het. In 1997 werden er twee oude romeinse vrachtschepen opgegraven waar nu een reconstructie van gemaakt is.
Met de twee schepen, de Per Mare ad Laurium (capaciteit 36 gasten) en de Fiducia (capaciteit 12 gasten), biedt de organisatie diverse groepsarrangementen aan die op alle dagen van de week kunnen worden geboekt en waarbij verschillende vaarroutes mogelijk zijn.


Meer info

Pitch & Putt Golf

Pitch&Putt Golf is een laagdrempelige variant van golf. Pitch&Putt Golf is op elk niveau spannend en uitdagend. En iedereen kan het! Door de “korte” afstanden, tussen 30 en 70 meter, is het spel geschikt voor iedereen.
Wil je daarna nog even afkoelen? Naast de golfbaan ligt een meer waar heerlijk gezwommen kan worden (of genoten kan worden van de zon).


Meer info

Wat te zien in Woerden

Stadsmuseum Woerden

Het Stadsmuseum Woerden is gevestigd in het hart van Woerden. In dit voormalige 16de-eeuwse ‘Stedehuys’ met schandpaal wisselen historie en kunst elkaar af. Het museumgebouw op zichzelf is al een bezienswaardigheid. De begane grond werd in 1501 als ‘Stedehuys’ van Woerden in gebruik genomen. In de 17de eeuw werd het pand uitgebreid met een eerste verdieping in renaissancestijl. Voor de voorgevel staat een zandstenen schandpaal, daterend uit 1567, die uniek is voor Nederland.
Op de eerste verdieping bevindt zich onder meer de fraaie Vroedschapszaal, waar eeuwen geleden het stadsbestuur bijeenkwam. Het 17de-eeuwse houtsnijwerk, een originele schouw, gebrandschilderde ramen en prachtige landschapsschilderijen bepalen er de sfeer.


Meer info

Molen de Windhond

De Windhond is een ronde stenen molen die in 1755 in Woerden is gebouwd. Vandaag de dag is de molen goed onderhouden en is het een belangrijk onderdeel van het stadsgezicht.
De molen staat op een molenberg, die oorspronkelijk deel uit maakte van een bastion, behorend bij de stadswallen van het oude Woerden. De Windhond heeft een vlucht van 25,2 meter. In 1984 is de molen gerestaureerd en vandaag de dag is deze als korenmolen nog steeds in gebruik. Het meel van de molen wordt sinds kort weer op de wekelijkse streekmarkt verkocht. Het interieur van de molen is grotendeels in authentieke staat. Tegenwoordig wordt er met deze molen op ambachtelijke wijze beroepsmatig graan tot meel gemalen wat ook te koop is beneden in de molen. Van pannenkoekenmeel tot volkorenmeel en van cakemix tot broodmix.


Meer info

Het Klooster – Theater

Het Klooster is een unieke plek in Woerden, waar kunst en cultuur samenkomen. Iedereen, van jong tot oud, kan er kennismaken met alle vormen van theater, muziek en dans. Het Klooster is het enige theater in Nederland dat gebouwd is in een voormalige kloostertuin. Het gebouw stamt uit 1899 en is gebouwd in opdracht van de Franciscanenorde. In 1978 ging, na de leegloop van deze orde in Woerden, het klooster over in handen van de gemeente Woerden en werd de streekmuziekschool erin gevestigd.
Er worden regelmatig voorstellingen gegeven, neem een kijkje op de website voor meer informatie.


Meer info

Waar eten we vanavond?

Het kerkplein

Hartje Woerden ligt voor de Petruskerk het Kerkplein. In de zomer zitten hier vaak de terrassen vol. Er kan gegeten worden maar een drankje is ook overal mogelijk. Neem vooral hier een kijkje; er zijn genoeg keuzes voor iedereen! Denk bijvoorbeeld aan Van Rossum waar het eten live bereidt wordt of ga voor de snelle hap bij de Spareribs Express.
Klik op de link voor meer restaurants.


Meer info

Heinde & Ver

Naast het station Woerden iets buiten het centrum ligt Heinde & Ver. Een bezoek aan Heinde & Ver betekent grenzeloos genieten van heerlijke gerechtjes en verschillende drankjes voor een vaste prijs! Van maandag t/m donderdag voor maar €32,50 en in het weekend voor €37,50. Alles in een sfeervolle, ongedwongen en hartelijke omgeving. Een echt gezellig avondje uit!
Diverse kleine gerechtjes, van sushi tot oer-Hollandse gerechtjes. Voor ieder wat wils, en de gerechtjes zijn klein waardoor niets onbeperkt proeven in de weg staat! Drankjes zoals fris, bier, wijn, koffie en thee zijn inbegrepen in de vaste prijs.


Meer info

Restaurant Janzen

Restaurant JanZen is een bijzonder huiselijk restaurant gevestigd in een art deco pand aan de rand van Woerden, een unieke locatie midden in het Groene Hart.
Tussen de weilanden met de luxe van vrij parkeren voor de deur met uitstekende bereikbaarheid vanaf de A12 (afslag 13). Het imposante pand is huiselijk warm, sfeervol en ongedwongen met aandacht voor alles wat het vak zo mooi maakt. Er is daarnaast veel aandacht besteed aan de akoestiek wat veel rust geeft tijdens het eten.


Meer info

Meer te weten komen over wat de stad Woerden biedt?

Kijk dan hier